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19-21 Broad Street | St Helier 
Jersey | JE2 4WE 
 
Constable Mike Jackson 
Chair, EHI Panel 
BY EMAIL 
 
24 January 2022 
 
 
Dear Mike 
 
Re Questions on the draft Official Control (Jersey) Regulations 202- 
 
Please see below responses to your questions received by email on Monday 17 January 2022 on 
P.114/2021 (Draft Official Controls (Animals, Food, Feed and Plant Health etc.) (Jersey) 
Regulations 202-). 
 

1. Will traders need one health certificate per product of animal or plant origin? 
 
For products of animal origin (POAO), traders will need one health certificate per 
consignment, which is a single group of similar products (e.g., dairy or meat) moving from 
one approved source to one destination. With the correct certification, for goods of a 
similar type from multiple approved premises within a third country arriving at a single 
approved cold store within that third country, then it may be possible to re-certify a 
consignment of these goods at that approved cold store so that they can be imported to 
Jersey using a single health certificate. 
 

2. Will there be a list of laboratories / veterinarians that will be published to be sure that 
controls in France are valid in Jersey? 
 
Article 89 of the EU’s Official Control Regulations (OCR) guarantees the reliability of 
official certificates that are issued within the EU.  We would normally accept that the 
veterinarian’s signature and official stamp on incoming certificates were valid without 
referring to a list. Under the OCR there is a potential to audit the other country’s system, 
but we don’t expect that there will be a problem with fraudulent certificates from the EU. 
Some third countries do send lists to Defra with specimen signatures, but this isn’t 
mandatory (and in practice no-one relies on them). 

 
3. Is a health certificate required for any product meant for human consumption or is it limited 

to product of animal or plant origin (I’m thinking about drinks for example)? 
 
Health certificates are not required for food and drink products which do not contain 
products of animal origin. 

 
4. Certificates and attestations must be in English but do products’ labels have to be 

translated in English for traders to import and sell them in Jersey? 
 
The Official Control Regulation does not specify the language(s) that should be used in 
product labelling.  Current labelling regulations applicable in Jersey allow for products 
being imported for a specific market (e.g., Portuguese or Polish) to be labelled in the 
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language appropriate to that market, whilst products for the general market must be 
labelled in English. 
 

5. Will it be possible to have health certificates from Jersey to reimport products into France? 
 
In general, it will not be possible to issue health certificates from Jersey to re-import products 
into France. The official vet in Jersey who would be asked to certify the goods would need 
to be established at an approved cold store or processing plant and the goods would have 
to arrive directly to that plant for further processing (which might involve repackaging and 
relabelling as appropriate). It might be appropriate in limited cases of bulk imports to an 
approved facility, with repackaging for retail sale and then direct re-export. However, it would 
not be possible to certify “surplus” goods which have already been on the market for re-
export to the standard required meet the EU’s import requirements. 

 
I hope the above answers are useful to the Panel ahead of the debate of the draft Regulations at 
the February sitting of the Assembly. 
 
 
Yours sincerely 

 
Deputy John Young 
Minister for the Environment 
D +44 (0)1534 440540 
E j.young@gov.je 


